Over ons

MISSIE Theaterplaats wil de theaterplaats zijn waar kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar uit Leiderdorp en omstreken toneellessen en theaterworkshops kunnen volgen, een presentatie of een voorstelling leren maken en vertonen voor publiek. Theaterplaats wil kinderen, jongeren en hun ouders, de volwassenen, laten ervaren dat toneelspelen en de beleving van theater maken en theater beschouwen, een zinvolle vrijetijdsbesteding is en het leven verrijkt. 

VISIE Theaterplaats vindt dat toneelspelen en theater maken het leven verrijkt en een zinvolle bijdrage levert aan de vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren. Leren toneelspelen, is "doen alsof". Het maakt kinderen en jongeren bewuster van het eigen doen en laten en dat van anderen. Het zorgt voor ontspanning en geeft energie en ook ontlading ervan. Theater laat de wereld op een andere manier zien. Het zet de wereld in een ander daglicht. Het prikkelt, het maakt nieuwsgierig, het laat emoties en situaties en gedrag van mensen zien. Het zet aan tot nadenken. 
Samen
Toneelspelen en theater maken, samen met andere spelers en voor publiek spelen vergroot de sociale cohesie. Het brengt mensen samen. Het verbindt mensen, jong en oud. 
Spelplezier 
Spelplezier is een belangrijke factor bij toneelspelen en theater maken. Een goede, veilige en ontspannen sfeer is daarbij van belang. Respect voor elkaars kunnen en kennen en waarden- en normen zijn daarvoor enkele voorwaarden. 
Toneelspel een vak 
Toneelspelen kun je leren, net als voetballen. Je leert eerst de basistechnieken ervan. En je begint bij het begin. Er zijn regels wat wel en niet goed werkt. Hoe je het beste speelt. Hoe je het beste mooi en geloofwaardig kan spelen. Dat doe je alleen, met je lichaam, je stem, maar toneelspelen is net als voetballen het leukst als je in een groep (een team) speelt. Samenspelen is dan ook erg belangrijk. Je moet je concentreren en je lichaam altijd gebruiken. Daarvoor moet je oefenen (trainen) o.l.v. de theaterdocent de regisseur (de trainer). En als je voor het publiek speelt en het publiek is enthousiast omdat je 'scoort', dan krijg je een enorm groot applaus.

Wat doet Theaterplaats nog meer?

  • Toneellessen en workshops op scholen 
  • Buitenschoolse opvang
  • Kerstvoorstelling
  • Eindvoorstelling
  • Locatietheater
  • Landelijke jeugdtheaterfestivals

Over Heléne Kok

Heléne Kok (theaterdocent, regisseur, artistiek leider van jeugdtheaterschool THEATERPLAATS )

Kind. Als kind al verkleedde ik me en maakte ik toneelstukjes samen met andere kinderen  i n de garage  van mijn ouders . Ook speelde ik alleen allerlei typetjes op de zolder van de buurvrouw of bij mijn  oma ‘s . Thuis zat ik graag op de schommel  in de garage en verzon dan allerlei toneelstukjes  of speelde scenes uit kinderboeken die ik las en zong ik liedjes . Op de middelbare school, kreeg ik drama les en werd mijn interesse in theater nog meer aangewakkerd .

Bevoegdheid. Nadat ik eerst mijn studie tekenen en Nederlands had afgerond studeerde ik in 1998 af als 1ste graads theaterdocent aan de theaterschool, ( Fonteys Hogeschool in Eindhoven ).

Ervaring. Vanaf die tijd ben ik werkzaam als theaterdocent en regisseur in het onderwijs en ook bij kunst – en culturele instellingen, het bedrijfsleven en zorginstellingen. Ik werk(te) onder andere bij Rabarber, bij het Koorenhuis als theaterdocent en regisseur waar ik o.a. een theaterlesprogramma, voor het voortgezet onderwijs ontwikkelde, dat gesubsidieerd werd door Joop van den Ende Foundation.

In 2007 richtte ik Jeugdtheaterhuisleiderdorp, dat nu jeugdtheaterschool THEATERPLAATS heet, waar ik de artistieke leiding van heb en toneelles geef. Ik ben verbonden aan de landelijke kindertelevisie van de academische medische centra zoals het LUMC, AMC en UMC. Daar geef ik workshops ‘camera acteren’ geef.

Theaterlessen en leerlingen. In mijn toneellessen staat spelplezier voorop, maar de lessen zijn ook leerzaam. Ik heb een theaterlesprogramma ontwikkeld en volgens dat opgebouwd leerplan leren de spelers alle aspecten van het toneelspel. Ik vind het belangrijk dat spelers binnen het leerplan ook hun eigen ideeën in kunnen brengen en hun creativiteit kunnen ontwikkelen. In 2012 en 2014, 2015 en 2016 wonnen een aantal spelers uit de jongerengroepen ( 12 + en 16+ ) van THEATERPLAATS, de 1ste en 2e prijs voor beste acteur /actrice.

Ik maak eigentijds theater over hedendaagse onderwerpen en over de wereld waar kinderen en jongeren mee te maken hebben. Ik ben trots op wat de leerlingen al na een aantal lessen of lesjaren kunnen spelen en hoe zijn op de speelvloer ‘staan’. Een aantal leerlingen van mij zijn inmiddels van de Amsterdamse toneelschool, het TRAP en de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem afgestudeerd als acteur, actrice, dramadocent en productieleider en zijn in de film- en theaterwereld werkzaam.

Prijzen. Ik richtte in 1998 de theatergroep Aardewerk & Hemelse Gerechten op, waarmee ik twaalf jaar met veel plezier theater - school voorstellingen voor kinderen en jongeren maakte en de “Jan Kassiesprijs” won voor het jongerentheater – locatie- voorstelling “Gaten”.

In 2014 won ik de 2e prijs voor Beste Regie en in 2016 de 1ste prijs voor de Beste Regie op het 5 - Roe Festival, hét jongerentheaterfestival van Zuid Holland. 

Ervaring van Iskander (11 jaar)

Ik was net 5 geworden toen ik op toneel ging bij Theaterplaats. Dat heette toen nog JeugdTheaterHuisLeiderdorp, eigenlijk mocht je je pas vanaf je zesde op toneel, maar ik wou het heel graag proberen. Nu kun je vanaf 4 jaar er al in een klasje toneelspelen. Ik speelde vroeger altijd toneelstukjes voor mijn ouders. Een keer op school hadden de meesters en juffen een toneelstuk gedaan. Een paar dagen later had ik met een paar vrienden dat hele stuk nagespeeld.Toen mijn moeder dat had gezien, had ze mij opgegeven voor de toneelschool. Ik vond toneel gelijk super leuk! We beginnen elk jaar met allerlei oefeningen, zoals verschillende emoties, of het inspringspel. Na de kerstvakantie bedenkt Heléne een leuk thema waar iedere groep dan een toneelstuk over gaat maken. Soms heeft Helene een bestaand stuk bedacht waar wij onze eigen draai aan geven. Aan het einde van het seizoen voeren alle groepen dat toneelstuk op in een echt theater. Ik vind toneel zo leuk omdat het heel gezellig is met de groep, en je hebt heel veel lol tussen de optredens door. Ook vind ik toneel gewoon super leuk om te doen! Het meest bijzondere vind ik het moment dat je op het podium staat, je bent dan helemaal je eigen ding aan het doen. En dan opeens besef je dat er publiek in de zaal zit.

 

Ervaring van Janneke (21 jaar)

In 2007 behoorde ik tot de eerste lichting die begon bij Theaterplaats. Twee jaar lang heb ik met veel plezier in de jongerenklas gezeten. Na twee jaar heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met toneelspelen. Ik was veel nieuwsgieriger naar wat achter de schermen gebeurde. Daarom vroeg Heléne of ik wilde helpen met de productie voor het aankomende festival. Dit is mij zo goed bevallen, dat ik hier een vervolgopleiding bij ben gaan zoeken. Ik werd vervolgens aangenomen op de Theaterschool in Amsterdam op de Opleiding Productie Podiumkunsten, waar je opgeleid wordt tot productieleider, regieassistent of voorstellingsleider in de podiumkunsten. Nu ben ik afgestudeerd en heb ik allemaal mooie dingen kunnen doen. Tijdens mijn studie heb ik nog 3 jaar de productie bij Heléne gedaan, gewerkt bij het Grachtenfestival maar heb ik ook stages mogen lopen binnen het theater bij onder andere de Veenfabriek, de Toneelmakerij en Hummelinck Stuurman Theaterbureau, maar ook in de televisiewereld bij het Junior Songfestival. Theaterplaats is voor mij dus een opstap geweest naar een vervolgopleiding en het professionele werkveld. Ondanks dat het acteren niets voor mij was, heb ik heel veel aan het feit dat ik weet wat een acteur voor behoeften heeft, omdat ik zelf ook op het toneel heb gestaan. Daarnaast heb ik hier de basiskneepjes van het productie vak geleerd en hoop voorlopig nog verbonden te kunnen zijn aan Theaterplaats. Zoals je ziet; Theaterplaats is meer dan alleen toneelspelen.